In tegenstelling tot Euroluce is Light + Building vooral gefocust op het technische aspect van verlichting. Daarom halen we er in deze blogpost vooral technische trends uit die we dit jaar op de beurs hebben gespot.

Laagspanning en magnetische tracks

Op het vlak van tracks en spots herbeleven we de werkwijze van de jaren ’80. Zo goed als elke fabrikant met technische verlichting in het gamma brengt vandaag de dag zijn eigen tracks en spots op de markt. Omdat de LED spots beduidend minder verbruiken is het mogelijk geworden om de geleiders dunner te maken. Door de rails alvast van laagspanning te voorzien kunnen de spots veel fijner gemaakt worden, zonder driver.
Een andere ontwikkeling die duidelijk werd getoond door de fabrikanten zijn de magnetische tracks en spots. Hierdoor kan je de spots nóg eenvoudiger monteren en demonteren.

Klein en fijn

De nieuwste technologieën maken het mogelijk dat spots niet langer een minimum volume moeten hebben om veel licht te kunnen geven. Vandaag de dag kan een mini spotje al een aanzienlijke lichtopbrengst leveren met bovendien een hoge kleur accuraatheid. We zien zeer fijne spots in elegante verhoudingen terugkomen bij verschillende fabrikanten. Niet alleen de spots worden kleiner maar ook de tracks waarop ze bevestigd worden. We gaan voor minimalistisch en zo onzichtbaar mogelijk. Is er de mogelijkheid om in te bouwen? Zeker doen!

Verlichting met akoestische eigenschappen

Meer en meer aandacht gaat er dit jaar naar verlichting met akoestische eigenschappen. Akoestiek is een aspect waar vandaag de dag steeds meer belang aan wordt gehecht. De hedendaagse, strakke architectuur vraagt naar extra aandacht voor akoestiek. Door akoestische panelen te combineren met verlichting heb je twee vliegen in één klap.

Planten en verlichting

De populariteit van de Scandinavische interieurs wordt verdergezet, ook in de verlichting. Regel voor een Scandinavisch interieur is de toepassing van veel (groene) planten. Waarom deze niet combineren met verlichtingsarmaturen? Cozy, trendy en functioneel tegelijk!

Lampjes op batterijen

Een andere stijgende vraag is deze naar lampen op batterijen. Fabrikanten hebben hier op ingespeeld. We zagen verschillende knappe toepassingen. Draagbare toestellen op batterijen Ze brengen tal van voordelen met zich mee. Zo ben je niet langer afhankelijk van een stopcontact en kan je de lamp meenemen naar waar je maar wil. Anderzijds is dit een mooie oplossing voor plaatsen waar je het aansluitsnoer maar niet netjes te weggewerkt krijgt.

[video width="720" height="1280" m4v="https://acelight.be/assets/files/B4D21DBC-BCEB-4385-891F-420F1A363FD2.m4v"][/video]