Door middel van de juiste verlichting creëer je de gewenste sfeer in een ruimte. Dit verschilt naar gelang de functie van de ruimte en de uiteindelijke stijl die jij wilt bekomen.

Anders dan de rest van de woning, heeft de badkamer specifieke vereisten gezien de vochtigheid ervan. Zoals u wel weet gaan water en elektriciteit niet goed samen en veiligheid staat uiteraard op de eerste plaats. Zo moet u letten op de ‘IP-waarde’ en de veiligheidszones met betrekking tot elektriciteit.

Maar wat betekent dit nu concreet?

IP staat voor ‘International Protection rating’, ofwel ‘beschermingsgraad’. Deze waarde geeft aan in hoeverre de lichtarmatuur weerstand biedt tegen stof, vocht en water. Hoe hoger dit getal, hoe beter het toestel beschermd is.


De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre het toestel beschermd is tegen vaste voorwerpen en in hoeverre stof in het armatuur kan dringen. Het tweede cijfer zegt iets meer over de mate waarin het toestel afgeschermd is tegen water.

In de badkamer is het tweede cijfer dus het belangrijkste.

Welke IP-waarde heb je nodig?

Om dit te bepalen wordt de badkamer ingedeeld in de zogenaamde ‘veiligheidszones’, op basis van de afstand van bad, douche of wastafel. Er zijn vier veiligheidszones 0-1-2-3 en bij elke zone hoort een IP-waarde.

We lichten ze hieronder even toe voor u.

Zones badkamer

Zone 0 (minimum IPX7) bestand tegen onderdompeling:

Binnenin de douchebak of het bad. Ondanks het hoge vochtigheidsgehalte, is het altijd mogelijk dat u er graag verlichting plaats, denk maar aan een spotje in het bad. Binnen deze zone moeten de armaturen over een lage voltage beschikken. Kies hier voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit wil zeggen dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling. Deze verlichting kan men best laten plaatsen door gekwalificeerde elektriciens.

Zone 1 (minimum IPX5) waterstraal dicht:

Zone 1 verwijst naar de zone naar 255 cm boven de douche of het bad. Kies binnen deze zone voor een lamp met IP-waarde van 65, deze is waterstraal dicht.

Zone 2 (minimum IPX4) spatwaterdicht:

Alles wat zich binnen een straal van 60 centimeter rondom de douche of het bad bevindt. Deze zone vraagt om een lamp die spatwaterdicht is. Hierbij is een lamp met IP-waarde van 44 vereist.

Zone 3 (minimum IPX1) druipwaterdicht:

De rest van de badkamer behoort tot deze zone (meer dan 60 centimeter afstand van douche, bad of wastafel). Ook boven de douche of het bad vanaf 3 meter hoogte. Hier kies je voor een lamp met een waarde van 21. Deze is druipwaterdicht.

Om elektrocutie te vermijden, controleer je dus best de IP-waarden van alle elektrische toestellen voor de badkamer alvorens ze te installeren. Veiligheid boven alles!

Heeft u toch moeite met het kiezen van de juiste lampen? Begrijpelijk!

Neem gerust contact met ons op, dan tekenen wij samen met jou het perfecte lichtplan voor jouw badkamer.

Lees hier hoe wij te werk gaan!

Lees meer