Alles wat je moet weten over licht

Kelvin, Lumen, LED,… deze termen hebben binnenkort geen geheimen meer voor u. Heeft u ook het gevoel dat de nieuwe technologieën steeds gepaard gaan met aartsmoeilijke termen die u helemaal niets zeggen? Vergeet u ook steeds weer het verschil tussen Lumen en Kelvin? Wij zetten voor u deze begrippen even achter elkaar om wat meer duidelijkheid te scheppen. Op deze manier kan u zelf beter beslissen en uitzoeken wat u precies nodig heeft.

Lumen

De lichthoeveelheid wordt uitgedrukt in lumen en geeft de hoeveelheid zichtbaar licht weer die een lichtbron uitstraalt.Een gloeilamp van 60 Watt kan vergeleken worden met 700 tot 800 lm. Deze eenheid van lichtstroom is de totale hoeveelheid licht van een lichtbundel en is afhankelijk van het vermogen en de kleur.

Kelvin

Kelvin is de eenheid om de kleurtemperatuur van licht uit te drukken. Hoe lager de kleurtemperatuur hoe warmer het licht wordt ervaren. Standaard daglicht wordt gezien als een koude kleur en heeft een waarde van 6500 K. Een kaarslicht heeft warmere kleurtemperatuur van 1200K.

CRI

De color rendering index is de engelse term voor de kleurweergave-index. Deze index zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven in een bepaald licht. De CRI van een lamp wordt weergegeven aan de hand van een getal tussen 0 en 100.Natuurlijk daglicht leunt het meeste aan bij 100 en geeft zo een correcte kleurweergave. In het onderstaand voorbeeld geeft het licht met een CRI 100 de meest correcte kleurweergave van de appel

UGR

Unified Glare Rating is een waarde of index die de mate van verblinding van een armatuur aangeeft. Indien deze waarde laag is zal de gebruiker weinig lichthinder ervaren. Hier enkele waarden die u op weg helpen: 15-30 is een gemiddelde hoeveelheid; bij een waarde die lager ligt dan 10 ondervindt men geen verblinding. De inkijk of verblinding van een armatuur kan ook beïnvloed worden door de aanwezigheid van strooilicht.

RGB

Deze afkorting staat voor de primaire kleuren rood, groen en blauw. Deze worden gemengd met vele verschillende leds waardoor alle denkbare lichtkleuren mogelijk worden.

Tunable white / dim to warm

Dim to warm is een nieuwe mogelijkheid in de wereld van de LED-verlichting. Om de echte vervanging van gloei- en halogeenlampen mogelijk te maken maakt men gebruik van deze dim to warm techniek die vooral zijn effect heeft bij het dimmen. Hoe meer men de lamp dimt, hoe warmer de lichtkleur wordt. Deze lampen hebben een variabele kleurtemperatuur naarmate ze gedimd worden. Ideaal om de juiste sfeer te creëren.

Levensduur

De levensduur van een LED-lamp is aanzienlijk langer dan een halogeen- of gloeilamp. De oorzaak hiervoor is te vinden bij de kleine warmteverliezen die het produceert. Hierdoor is de kans gering dat een LED-lamp gaat doorbranden. Ook door de minder fragiele onderdelen en technieken die erin verwerkt zitten zijn ze een stuk duurzamer. De levensduur wordt aangegeven in branduren die kan variëren van 20.000 tot 60.000 uren. Het gemiddeld aantal branduren is steeds op de verpakking af te lezen. Het aantal keren men de lamp aan en uit doet heeft ook effect op de levensduur. Hoe meer deze wordt aan en uitgeschakeld, hoe sneller de lamp zal stuk gaan.

Filament LED

Filament LED is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van LED-verlichting en wordt vaak gezien als het ideale alternatief van de oude gloeilamp. Hun populariteit is te wijten aan hun vintage look en licht kwaliteit. Deze is nagenoeg niet te onderscheiden van de oude gloeilampen. Beter nog! Deze is veel zuiniger en duurzamer door de LED-technologie die erin verwerkt is.Een filament LED bestaat uit een aantal serie geschakelde LED-elementen bevestigd op een transparant materiaal (COG, Chip On Glass). Dit zorgt ervoor dat het licht zich rondom kan verspreiden zonder enige hinder. Ideaal om in je eigen tafel-, staan- of hanglampen te draaien en die authentieke look van de gloeilamp te tonen.

COB LED

Om een gelijkwaardige tegenstander te zijn van de traditionele halogeenspot en -lamp werd de COB LED technologie ontwikkeld en verfijnd. COB staat voor Chip On Board. Meerdere LED-chips worden zo dicht mogelijk bij elkaar gepositioneerd om één lichtbron na te bootsen. Deze aparte chips zijn zo klein dat ze niet waarneembaar zijn met het blote oog en geven een mooi en egaal resultaat.Anders dan de filament LED worden de chips niet bevestigd op een transparant materiaal. Hierdoor geven deze lampen niet rondomrond licht maar in een bepaalde richting. De technologie blijft zich verbeteren door reflectietechnieken en nog fijnere LED-chips.

OLED

Organic Light Emitting Diode staat voor organische licht emitterende diode. Deze techniek wordt vooral gebruikt in beeldschermen. OLED onderscheidt zich van LED als een grotevlakkenstraler, terwijl LED eerder een puntbron is. De organische materialen op basis van koolwaterstof worden als een dunne laag water- en luchtdicht geplaatst in een scherm. Door middel van stroom worden de pixels geactiveerd en worden de kleuren gegenereerd. Deze techniek is het geheim achter de extreem dunne en/of gebogen televisieschermen doordat de technologie zich beperkt tot deze dunne laag.

Blijken de definities over alles wat licht is toch nog wat abstract? Absoluut geen probleem, onze lichtexperts verdiepen zich er al jaren in en helpen je graag verder bij eventuele vragen.

Contacteer ons