DIY: zelf een lichtplan opstellen

Bij het inrichten van uw woning en bij het bouwen of renoveren komt verlichting vaak op de laatste plaats. Desondanks is dit wel degelijk een belangrijk aspect voor het vormgeven van uw interieur. Verlichting doet een ruimte staan of vallen. Hier kan u dus best rekening mee houden van bij het begin. Het is nochtans niet moeilijk een lichtplan op te stellen. Wij tonen u hoe het moet.

Laten we beginnen met de verschillende categorieën van verlichting, die in uw interieur kunnen voorkomen. Eerst en vooral maken we het onderscheid tussen binnen- en buitenverlichting. Wij spitsen ons hoofdzakelijk toe op de verlichting gebruikt binnenshuis. Daaronder verdelen we aan de hand van functiebepaling basisverlichting, decoratieve verlichting en gerichte verlichting.

Gerichte of functionele verlichting

Er zijn wellicht een aantal plaatsen in huis, die extra uitgelicht moeten worden om tot zijn recht te kunnen komen in uw interieur. Denk maar aan het het oplichten van een schilderij, een bureau, uw favoriete leesplek in de zetel, enzoverder. Om deze objecten en plaatsen meer te gaan benadrukken dan anderen, kan u opteren voor eerder gerichte verlichting.

Basisverlichting

De naam geeft het al weg: er is nood aan een algemene basis van verlichting voor de woning in zijn geheel. Verlichting die naargelang de ruimte kan verschillen, maar toch een zekere unanimiteit biedt en uitstraalt daar waar het het nodig is.

Decoratieve verlichting

Deze soort leunt zeer sterk aan en is bijna altijd complementair aan de basisverlichting. Decoratieve verlichting kiest u niet in de mate waarvoor het de ruimte oplicht, maar wel als ‘decoratie’ om bij te dragen tot de eigenheid van de ruimte.

Lichtplan opstellen

We gaan over naar het plannen zelf en hoe de juiste verlichting aan te stellen. Hieronder leggen wij u in vier korte stappen uit hoe men best te werk gaat.

1. Plattegrond en het bepalen van lichtpunten

Om te beginnen heeft u de plannen van uw woning nodig, waar u vervolgens de verschillende lichtpunten op kan aanduiden. Dit kan met behulp van cirkels zodat u voor zichzelf kan bepalen waar de lichtbron moet komen en wat die lichtbron juist moet verlichten. Om het uzelf gemakkelijk te maken, kan u de lichtpunten benoemen door middel van bijvoorbeeld een legende. Het markeren van stopcontacten en schakelaars is zeker en vast nuttig bij het maken van een lichtplan. De exacte hoogte van het plafond is noodzakelijk om te weten voor bij de laatste stap het uiteindelijke type lamp te kunnen kiezen.

2. Doel, functie en activiteiten

Wat is de hoofdfunctie van de ruimte in kwestie? Dit is een vraag die u van bij het begin moet stellen om een goede keuze te kunnen maken wat betreft de verlichting. Elke afzonderlijke ruimte is namelijk bedoeld voor een verscheidenheid aan activiteiten, die elks beschikken over een specifieke behoefte. Zo kan de leefruimte opgedeeld worden in een plek om te lezen, om te eten, voor een bureau, enzoverder. Duid bij deze dus ook zeker de plaatsing van bepaalde objecten aan die je extra wilt gaan verlichten.

3. Sfeerbepaling

Nadat de bedoeling en verschillende activiteiten binnen de ruimte zijn aangeduid, is het tijd om te bepalen welke sfeer u wilt creëren voor het interieur van uw woning. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met de toegepaste kleur van de muren en vaste meubels. Donkere kleuren absorberen namelijk meer licht en omgekeerd ook. Onder sfeerbepaling verstaan we de lichtkleur, lichtrichting en lichttemperatuur. Deze parameters maken het mogelijk de ruimte naar uw voorkeur vorm te geven.

4. Type lamp

Hanglampen, wandlampen, inbouw - of opbouw spots, staande lampen, tafellampen en ga zo maar door. Er zijn ongelooflijk veel opties op de markt, die al dan niet dimbaar voorkomen. Het maken van een goede keuze wat betreft het type lamp zou aan de hand van voorgaande drie stappen iets of wat eenvoudiger moeten zijn.

Heeft u toch moeite met het kiezen van de juiste lampen? Begrijpelijk!
Neem gerust contact op met ons, dan tekenen wij samen met u het perfecte lichtplan voor uw woning. Lees hier hoe wij te werk gaan.

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Contacteer dan vrijblijvend onze lichtexperts zodat we samen tot de perfecte oplossing kunnen komen.

Contacteer ons