Het klinkt als een hele uitdaging om zelf een lamp te maken, maar niets is minder waar. Zo heb je de mogelijkheid om eigenhandig zowel hanglampen als tafel-, wand- en vloerlampen in elkaar te knutselen. Er is een overvloed aan designlampen te vinden in winkels, maar op een vrije middag maak je er zo zelf één! Wij hebben ervoor gekozen een wandlamp te maken om even aan te tonen hoe je best te werk gaat.

Wat heb je nodig? De benodigde gereedschappen zijn: een kniptang, isolatietape, een mesje en een striptang. Ook heb je een snoer, fitting, plafondkap en twee trekontlasters nodig. Deze benodigdheden kan je bij ons in de winkel vinden.
Ons team heeft voldoende kennis om je te helpen bij het uitkiezen.

Stap 1: voor het maken van je unieke designlamp: strip het snoer.

Plak de isolatietape op ongeveer twee centimeter van het uiteinde van het snoer. Knip voorzichtig het stof en de rubberen buitenlaag weg waardoor de blauwe, bruine en/of groen-gele draden zichtbaar worden. Strip nu met de striptang een halve tot één centimeter van deze draden. Indien je geen striptang ter beschikking hebt kan je dit heel voorzichtig met een mesje doen.

DIY blog 1DIY blog 2

Stap 2: de trekontlaster vastdraaien.

Neem de trekontlaster en draai deze bovenin de fitting. Als het veel kracht kost om de trekontlaster helemaal vast te draaien gebruik dan een tang als hulpmiddel.

DIY blog 3 DIY blog 4

Stap 3: monteer je fitting.

Draai de fitting open en schuif de bovenkant rond het gestripte snoer. Schroef vervolgens de gestripte koperdraadjes vast d.m.v. de kleine schroefjes in de fitting en draai de onderkant van de fitting vast. Draai tot slot de trekontlaster vast zodat de fitting goed vast zit aan het snoer. Je fitting is nu klaar voor gebruik!

DIY blog 5DIY blog 6DIY blog 7DIY blog 8

Stap 4: strip het snoer.

Strip nu de andere kant van het snoer. Let erop dat je nu drie centimeter stript i.p.v twee centimeter. Gebruik ook nu weer een striptang (of mesje) om de koperdraden te strippen. Zie hiervoor naar stap 1.

Stap 5: monteer het plafondkapje.

Schuif het plafondkapje over het snoer. Als laatste stap steek je het uiteinde van het snoer door de gaatjes van de plafondtrekontlaster, zodat je de lamp straks eenvoudig aan je plafond kan hangen.

DIY blog 9DIY blog 10

Stap 6: sluit de lamp aan, maar eerst stroom eraf!

Sluit je lamp aan op het gewenste lichtpunt. Gebruik hiervoor een eenvoudig kroonsteentje of klemmetje. Hang tot slot de set op aan het bevestigingspunt en je bent (bijna) klaar!

DIY blog 11

Stap 7: draai de lamp erin en klaar!

Draai de lamp in de fitting, zet de schakelaar om en voila, je hebt licht!

DIY blog 12DIY blog 13