Bij het inrichten, bouwen of renoveren van een woning komt verlichting vaak op de laatste plaats. Desondanks is dit wel een belangrijk aspect die een ruimte volledig tot zijn recht kan brengen, of juist niet.
Nochtans is het niet moeilijk om een lichtplan op te stellen. Wij tonen je hoe het moet!

Laten we beginnen bij de verschillende categorieën binnen de ruime term van verlichting. Eerst en vooral maken we uiteraard het onderscheid tussen binnen- en buitenverlichting. Daarbinnen verdelen we ze nog eens in drie grote categorieën: basisverlichting, decoratieve verlichting en gerichte verlichting.

Basisverlichting

Zoals de naam het al zegt, is er nood aan een algemene basis aan verlichting voor de gehele woning. Verlichting die naargelang elke ruimte kan verschillen, maar toch een zekere unanimiteit creëert en uitstraalt daar waar het nodig is.

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting is complementair aan de basisverlichting. Deze verlichting kies je niet per se voor de mate waarin het de ruimte verlicht, maar wel als bijdrage tot de eigenheid van elke ruimte.

Gerichte verlichting/Functionele verlichting

Je zal wellicht een aantal plaatsen in huis hebben die extra uitgelicht moeten worden. Denk maar aan dat ene schilderij, een bureau, je favoriete leesplek in de zetel, en ga zo maar door. Om deze objecten en plaatsen beter in de verf te zetten, kan je opteren voor gerichte verlichting.

Over naar het plannen zelf, hieronder leggen wij je in vier stappen uit hoe je het best te werk gaat.

1. Plattegrond en lichtpunten

Om te beginnen heb je de plannen nodig van je woning, waar je vervolgens de verschillende lichtpunten op kan aanduiden. Dit kan met cirkels, zodat je voor jezelf kan bepalen waar de lichtbron moet komen en wat die lichtbron juist moet verlichten.Om het jezelf makkelijk te maken, kan je de lichtpunten benoemen. Het markeren van stopcontacten en schakelaars is zeker nuttig. De exacte hoogte van het plafond aanduiden is ook praktisch om bij de laatste stap het type lamp te kiezen.

2. Doel, functie en activiteiten

Je weet waarschijnlijk wel wat de hoofdfunctie is van elke ruimte, maar het is toch handig om het even op te schrijven. In elke ruimte gebeuren namelijk verschillende activiteiten, die elk een specifieke behoefte hebben. Zo kan de algemene leefruimte opgedeeld worden in leesplek, eetplek, bureau,.. Duid ook zeker de plaatsing van bepaalde objecten aan die je extra wilt verlichten.

3. Sfeerbepaling

Nadat je het doel en de activiteiten binnen de ruimte hebt aangeduid is het tijd om te bepalen welke sfeer je wilt creëren. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met de kleur van de muren en meubels. Donkere kleuren absorberen namelijk meer licht en omgekeerd. Onder sfeerbepaling verstaan we lichtkleur, lichtrichting en temperatuur die de ruimte naar jouw smaak zal vormgeven.

4. Type lamp

Hanglampen, wandlampen, spots (inbouw/opbouw), staande lampen, tafellampen en ga zo maar door. Ongelooflijk veel opties, die al dan niet dimbaar kunnen zijn. De keuze van het type lamp aan de hand van de drie vorige stappen zou het toch wat eenvoudiger moeten maken.

Heeft u toch moeite met het kiezen van de juiste lampen? Begrijpelijk!
Neem gerust contact op met ons, dan tekenen wij samen met jou het perfecte lichtplan.
Lees hier hoe wij te werk gaan!
https://acelight.be/lichtstudie/