Badkamerverlichting

Geef aandacht aan de badkamer


Door middel van de juiste verlichting creëer je de gewenste sfeer in een ruimte. Dit verschilt naar gelang de functie van de ruimte en de uiteindelijke stijl die jij wilt bekomen.

Anders dan de rest van de woning, heeft de badkamer specifieke vereisten gezien de vochtigheid ervan. Zoals u wel weet gaan water en elektriciteit niet goed samen en veiligheid staat uiteraard op de eerste plaats. Zo moet u letten op de ‘IP-waarde’ en de veiligheidszones met betrekking tot elektriciteit.


Maar wat betekent dit nu concreet?


IP staat voor ‘International Protection rating’, ofwel ‘beschermingsgraad’. Deze waarde geeft aan in hoeverre de lichtarmatuur weerstand biedt tegen stof, vocht en water. Hoe hoger dit getal, hoe beter het toestel beschermd is.

De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre het toestel beschermd is tegen vaste voorwerpen en in hoeverre stof in het armatuur kan dringen. Het tweede cijfer zegt iets meer over de mate waarin het toestel afgeschermd is tegen water.

In de badkamer is het tweede cijfer dus het belangrijkste.


Welke IP-waarde heb je nodig?


Om dit te bepalen wordt de badkamer ingedeeld in de zogenaamde ‘veiligheidszones’, op basis van de afstand van bad, douche of wastafel. Er zijn vier veiligheidszones 0-1-2-3 en bij elke zone hoort een IP-waarde.

We lichten ze hieronder even toe voor u.


Zone 0 (minimum IP67) bestand tegen onderdompeling:


Binnenin de douchebak of het bad. Ondanks het hoge vochtigheidsgehalte, is het altijd mogelijk dat u er graag verlichting plaats, denk maar aan een spotje in het bad. Binnen deze zone moeten de armaturen over een lage voltage beschikken. Kies hier voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit wil zeggen dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling. Deze verlichting kan men best laten plaatsen door gekwalificeerde elektriciens.


Zone 1 (minimum IP65) beschermd tegen waterstralen:


Zone 1 verwijst naar de zone die start aan de rand van de douchevloer of de badkuip tot 255 cm in de hoogte aan de wand. Kies binnen deze zone voor een lamp met IP-waarde van 65, deze is waterstraal dicht. Deze lampen vinden het dus niet erg om in de 'splash zone' te staan.


Zone 2 (minimum IP44) spatwaterdicht:


Alles wat zich binnen een straal van 60 centimeter rondom de douche, het bad of je wastafel bevindt ligt in zone 2. Deze zone vraagt om een lamp die spatwaterdicht is. Hierbij is een lamp met IP-waarde van 44 vereist. Wordt deze lamp dus een keertje nat, of komt hij in aanraking met water door verdamping is dit geen probleem.


Zone 3 (minimum IP21) druipwaterdicht:


De rest van de badkamer behoort tot zone 3 (meer dan 60 centimeter afstand van douche, bad of wastafel). Ook boven de douche of het bad vanaf 3 meter hoogte. Hier kies je voor een lamp met een waarde van 21. Deze is druipwaterdicht.

Om elektrocutie te vermijden, controleer je dus best de IP-waarden van alle elektrische toestellen voor de badkamer, alvorens ze te installeren. Veiligheid boven alles!

Extra tip! Kijk voor alle zekerheid ook na uit welke materialen je lamp bestaat. Zeker lampen van IP-waarde 21, die je ook op andere plekken in huis kunt hangen omwille van hun stofdichte eigenschappen, kunnen niet zomaar in de badkamer tot hun recht komen.

Heb je toch moeite met het kiezen van de juiste lampen? Begrijpelijk!

Neem gerust contact met ons op, dan tekenen wij samen met jou het perfecte lichtplan voor jouw badkamer.


Onze selectie


We stellen je graag drie van onze beste badkamerarmaturen voor, die ongeacht de vochtigheid steeds blijven stralen.


Wever & Ducré - Deep 1.0 LED

Niet elke inbouwspot mag je in de badkamer gebruiken, maar deze wel! Deze inbouwspot is spatwaterdicht en beschikbaar in verscheidene uitvoeringen en kleurtemperaturen. Zo past hij zich aan naar jouw noden.

Tom Dixon - Spot Round Wandlamp

Ben je op zoek naar iets wat net dat tikkeltje meer kan doen of je wilt wat kleur introduceren? Ga dan voor deze prachtige, dromerige, koperen Spot Round wandlampen. Instant glamour in de badkamer gegarandeerd.

Tom Dixon Spot Round Wandlamp

Occhio - Sfera Spiegel

Occhio brengt het beste van technologie en design in je huis. Waarom dit niet doortrekken naar de badkamer? Met deze spiegel en verlichting in één zie je er altijd piekfijn uit en begin je stralend aan de dag.

Voel je je geïnspireerd? Bekijk gerust ons volledige aanbod van de beste badkamerverlichting.

Onze badkamerverlichting