Hoge plafonds zijn alleen maar een meerwaarde voor de woning en ogen steeds heel mooi.
Ze zorgen ervoor dat de ruimte volledig wordt opengetrokken. Maar hoe ga je nu deze hoge ruimte op een goede manier verlichten?

Allereerst maken we een onderscheid tussen hoge ruimtes en vides.
Gemiddeld bedraagt de plafondhoogte in nieuwbouw tussen de 2,50 en 2,70 meter. Vaak voorzien oude herenhuizen nog meer ruimte boven je hoofd.
Daar kan de afstand tussen de vloer en het plafond soms meer dan drie meter bedragen. Hier spreken we van een hoog plafond en niet over een vide of dergelijke.

Vides daartegenover worden doorgetrokken over twee of meer verdiepingen. De verticale afstand bedraagt hier snel meer dan vijf meter. Hier ondervindt men regelmatig moeilijkheden bij het verlichten van zulke ruimtes. Een hanglamp heeft niet meteen een pendel die lang genoeg is en inbouwspots hebben een te kleine lichtopbrengst voor de vloer te verlichten.

Wij geven u enkele opties die wel geschikt zijn voor het verlichten van hoge ruimtes:

Eyecatchers

Maak gebruik van lichtarmaturen als eyecatchers binnen je interieur. Hierdoor wordt er nog meer aandacht gelegd op de hoogte en krijgt je interieur een uitgesproken identiteit.

Zeppelin_Flos

Zeppelin by Flos

Tom_Dixon_Plane

Plane Chandelier by Tom Dixon

Hanglampen

Hanglampen maken het mogelijk om op een stijlvolle manier een relatief grote afstand te overbruggen. Let hier wel steeds op met de mogelijke pendellengte.

Vertigo_Petite_Friture

Vertigo by Petite Friture

catellani & smith

Macchina Della Luce by Catellani & Smith

Clusters

Kies voor een vermenigvuldiging van lampen op verschillende hoogtes. Herhaling geeft een gevoel van kracht weer, wat zich uit in een groot gebaar.

Penta_Cluster

Glo by Penta

RandomRound_Cluster

28 Random by Bocci

Overspanning en verticale belijning

Snoeren benadrukken de verticaliteit en de hoogte. Dit zorgt ervoor dat de aandacht automatisch in de juiste richting gaat.

String_light_flos

String Light by Flos

Neuro_Davide_groppi

Neuro by Davide Groppi

In- of opbouwspots

Dit is steeds een goede oplossing bij het voorzien van verlichting. De keuze van lampen is afhankelijk van de afstand dat het licht moet overbruggen. Bij enorm hoge ruimtes heb je sterkere lampen nodig om hetzelfde resultaat te bekomen.

Zumi PLK

PLK by Zumi

Modular Qbini

Qbini by Modular

Booglampen

De gebogen hals maakt het mogelijk het licht te verstellen en verschuiven. Bovendien zijn booglampen zeer gemakkelijk te verhuizen. Deze oplossing is dus flexibel en steeds stijlvol.

twiggy_foscarini

Twiggy by Foscarini

Arco_Flos

Arco by Flos