Gino Sarfatti

Gino Sarfatti

Gino Sarfatti was een prominente Italiaanse ontwerper en lichtingenieur, bekend om zijn revolutionaire bijdragen aan de wereld van verlichtingsontwerp. Met zijn innovatieve en functionele benadering creëerde Sarfatti iconische en tijdloze ontwerpen die de grenzen van traditioneel lichtontwerp verlegden. Zijn creaties worden geprezen om hun technisch vakmanschap en esthetische allure, en zijn een blijvende inspiratiebron voor de designgemeenschap.

10 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Gino Sarfatti (1912-1985) was een Italiaanse ontwerper en pionier op het gebied van verlichting. Hij werd geboren in Venetië, Italië, en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van het moderne Italiaanse design. Sarfatti was autodidact en begon zijn carrière als ontwerper in de jaren 1930.

In 1939 richtte Sarfatti het bedrijf Arteluce op, dat gespecialiseerd was in de productie van designverlichting. Hij was een visionair in zijn benadering van verlichting en experimenteerde met innovatieve materialen, vormen en technieken om unieke en functionele ontwerpen te creëren. Een van zijn bekende verlichtingsontwerpen is de 2097-kroonluchter van Flos, die wordt gekenmerkt door zijn strakke, minimalistische vorm en indrukwekkende aanwezigheid. Deze iconische kroonluchter, met zijn opvallende arrangement van lampen en slanke frame, is uitgegroeid tot een tijdloos symbool van modern design.

Gedurende zijn carrière ontwierp Sarfatti meer dan 600 verlichtingsarmaturen, waarbij hij zich liet inspireren door de evoluerende technologieën en ontwerptrends van zijn tijd. Hij wordt vaak geprezen voor zijn baanbrekende bijdragen aan de ontwikkeling van de moderne verlichtingsindustrie en wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Italiaanse design.

Sarfatti's ontwerpen zijn te vinden in talloze musea en privécollecties over de hele wereld. Zijn innovatieve en tijdloze verlichtingsontwerpen blijven een bron van inspiratie voor hedendaagse ontwerpers en zijn een testament van zijn blijvende invloed op de wereld van design en verlichting. Sarfatti overleed in 1985, maar zijn nalatenschap blijft voortleven in zijn revolutionaire ontwerpen.